Me olemme musiikin tekijöitä.
Me olemme haaveiden haaveilijoita
Me vaellamme yksinäisillä aallonmurtajilla
Me istumme syrjäisten purojen varrella
Me olemme epäonnisia ja maailman hylkäämiä, joiden ylle kelmeä kuu luo valoaan
Ja silti me olemme niitä, joiden vaikutus näkyy ikuisesti.
– Katkelma Arthur O’Shaughnessyn runosta Ode –
Vox Polaris -kuoron konsertissa su 22.4.klo 18 Kuopion kaupungintalolla kuullaan lauluja, jotka on sävelletty mieleenpainuvien ja vahvojen runojen pohjalta. Konsertin otsikko Ajan jalanjälkiä mukailee surrealistisen runouden meksikolaisen mestarin Octavio Pazin tekstiä, joka kehottaa kuuntelemaan ajan jalanjälkiä, joita syntyy toisessa ajassa, joka on nyt. Tämän Nobel-palkitun runoilijan kuolemasta tulee 20 vuotta muutama päivä ennen konserttia.
Muita konsertissa kuultavien kappaleiden runoilijoita ovat mm. William Shakespeare, Edmund Waller, Eila Kivikk’aho, Toivo Pekkanen ja Charles Anthony Silvestri. Näiden eri vuosisadoilla ja eri kulttuureissa eläneiden runoilijoiden tekstit kertovat syntymästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja muutoksesta, elämän spiraalimaisesta kiertokulusta. Ne kertovat asioista, jotka ovat koskettaneet ja muuttaneet ihmisiä ennen meitä ja tekevät näin meidän jälkeemmekin.
Musiikillisesti Ajan jalanjäljet -konsertti liikkuu tässä päivässä. Esityksen kappaleet ovat peräisin aikamme tunnettuilta kuorosäveltäjiltä, mm. Eric Whitacrelta, Einojuhani Rautavaaralta, Matthew Whittallilta, Jussi Chydeniukselta ja Mia Makaroffilta. Näiden säveltäjiän tyylit vaihtelevat minimalismista elokuvamusiikin mahtipontisuuteen, klassisesta kuorolaulusta populäärimusiikin rytmiin ja harmonioihin.
Syntymä sekä kuolema ja niiden välissä kokonainen elämä, kestää se sitten sekunnin tai sata vuotta, kaikista jää jälkiä, näkyviä ja näkymättömiä. Jokaisella kuuluisi olla joku, joka jää häntä muistelemaan, etteivät ihmisen jäljet katoaisi kokonaan.
– Elina Kaunisto-
Kuuletko sinä ajan jalanjälkiä?