Vox Polariksen konsertti 4.11.2017 klo 15 Kuopion tuomiokirkossa

Kuopiolainen Vox Polaris -kuoro konsertoi ensimmäisen kerran uuden taiteellisen johtajansa Jaana Turusen johdolla pyhäinpäivänä 4.11.2017 klo 15 Kuopion tuomiokirkossa. Konsertissa kuullaan amerikkalaista ja ranskalaista pyhäinpäivän musiikkia 1930-40 -luvuiltasekä 2000-luvulta. Konsertin järjestävät Vox Polaris -kuoro ja Kuopion tuomiokirkkoseurakunta.

Virtuaalikuorojen tunnetuksi tekemää musiikkia

Konsertin alussa kuullaan kahden amerikkalaissäveltäjän teoksia. Eric Whitacren kappaleet Lux Aurumque ja Sleep ovat nousseet kuorojen suosikkiohjelmistoksi ympäri maailmaa kauniiden harmonioiden ja koskettavan intensiivisyytensä vuoksi. Whitacre on tehnyt kappaleista YouTubeen virtuaalikuoroversiot, jotka on koottu kuorolaisten lähettämistä videoista eri puolelta maapalloa. Sleep on tilausteos erään kuorolaulajan vanhempien muistolle.

Maailman surullisin kappale

Amerikkalaisen Samuel Barberin kappale Agnus Dei on nimetty maailman surullisimmaksi kappaleeksi. Agnus Dei on kuoroversio Barberin kappaleesta Adagio for Strings, jota on käytetty monissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, tunnetuimpana Oscar-palkittu elokuva Platoon – nuoret sotilaat. Toinen konsertissa kuultava Barberin teos Sure on This Shining Night on yksi eniten esitetyistä Barberin yksinlauluista.

Gregoriaanisia sävelmiä ja ranskalaista romantiikkaa

Konsertin pääteoksena kuullaan Barberin aikalaisen, ranskalaisen säveltäjän Maurice Duruflén Requiem vuodelta 1947. Teoksen mezzosopraanosolistina laulaa Sibelius-kilpailuvoittaja ja Savonia AMKn laulun lehtori Annastiina Tahkola. Baritonisolistina laulaa Kuopion oma Valtteri T. eli Valtteri Tuomikoski, joka on Taideyliopiston Sibelius Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri ja kirkkomuusikko. Urkurina teoksessa toimii tuomiokirkon urkuri Anu Pulkkinen.

Duruflén Requiem on yhdistelmä gregoriaanisia sävelmiä ja jälkiromanttista musiikkia modernein maustein. Teoksen rikkaat harmoniat tulevat esiin varsinkin urkurin haastavissa osuuksissa ja ranskalaisromanttisten urkujen äänimaailman kautta. Duruflé omisti teoksen isänsä muistolle. Teoksen esikuvana on ollut toisen ranskalaissäveltäjän Gabriel Faurén Requiem, joka on yksi eniten esitetyistä muistomessusävellyksistä.

Vox Polaris -kuoro

Vuonna 2011 perustettu Vox Polaris -kuoro on sitoutumaton sekakuoro, jonka tarkoituksena on tarjota monipuolista ja korkeatasoista kuoromusiikkia kuulijoilleen. Laulajat kuoroon valitaan koelaulun kautta. Kuoro esittää eri tyylilajien sekä säestyksetöntä että säestyksellistä kuoromusiikkia. Kuoron yhtenä toimintaperiaatteena sen perustamisesta lähtien on ollut paikallisten muusikoiden työllistäminen ja kulttuurinen yhteistyö yli rajojen. Kuoron taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Jaana Turunen.

Duruflé – Barber – Whitacre

Requiem

Pyhäinpäivän musiikkia Ranskasta ja Amerikasta

Kuopion tuomiokirkossa

lauantaina 4.11.2017 klo 15

Ohjelma 15 € / 10 €

Vox Polaris -kuoro

johtajanaan Jaana Turunen

Annastiina Tahkola, mezzosopraano

Valtteri Tuomikoski, baritoni

Anu Pulkkinen, urut

Scroll to Top